måndag 8 februari 2010

Politiken och statistiken


Studsade ni också till när statsminister Fredrik Reinfeldt i SVT:s partiledardebatt stolt förkunnade att det finns 100.000 fler sysselsatta idag än i september 2006. Men det visade sig vara helt fel. Siffrorna var feltolkade. Statsministern var felinformerad. Sanningen visade sig vara mycket mer blygsam; 12.000 nya jobb har skapats under mandatperioden.

Hur står det egentligen till med faktagranskningen av de sanningar som levereras av våra politiker?
Ja, enligt det utmärkt granskande radioprogrammet Medierna i P1 så står det inte så bra till. Faktakontroll av politikers uttalanden görs sällan. Och anledningen till detta är ofta både tidsbrist och resursbrist. SVT:s Mats Knutsson ska t ex i princip själv granska och bevaka hela årets valrörelse med hjälp av en (1) researcher. Det är inte så konstigt att det blir fel.

Vem har granskat finansminister Anders Borg självsäkra uttalande om att jobbskatteavdraget skapat 80.000 nya jobb? 
Inte heller här finns det fakta som styrker, det är bara gissningar och antaganden. Och Thomas Östros räknar på ett helt annat sätt (Newsmill) när han skadeglatt rättar Fredrik Reinfeldt och konstaterar att det inte alls skapats några nya jobb, sysselsättningen har minskat med ca 100.000 jobb. Vem ska vi tro på när statistiken flyger förbi oss?

Lyssna på Thomas Di Leva (kanske han vet…)

Populära inlägg