lördag 13 februari 2010

Veckans politiska ord: barnuppfostran

Nu ska det bli ordning i leden! Inom skolan och inom hemmet. Nytt förslag med det peppiga namnet "Bäst i klassen" ska bringa ordning och reda bland lärarutbildningarna och bland skolbarnen. Bra att kraven höjs men är det så bra att göra politik av utbildningsväsendet i ett så litet land som Sverige? Krävs det inte lite mer långsiktigt tänkande och planerande än till nästa mandatperiod? Att döma av de reaktioner som syns ute i de debatterande forumen så upplevs förslaget som positivt.

Men när röster börjar höjas för att ge eleverna möjlighet att betygsätta sina lärare, då höjer lärarna sin röst och säger nu får det vara nog. Apropå Sollentuna kommuns (M) förslag att från och med i höst genomföra ett betygsättningssystem på lärarna som också kopplas till deras lönesättning. Ska man få ha den makten som omyndig elev, undrar redaktionen. Nej, säger Lärarnas Riksförbund och genast kan vi andas ut.

Och inom hemmet ska lagens långa arm kunna tränga in när ungen inte lyder lagen, föreslår justitieminister Beatrice Ask. Men vad händer när en 15-åring bryter mot lagen och dennes föräldrar tilldöms skadestånd (upp till 8.500 kr)? Blir alla botade från sina problem då eller drabbas redan resurssvaga familjer ännu hårdare? Det rimmar illa i ett land som undertecknat  FNs barnkonvention.  Disciplinära straff istället för familjestöd och dialog känns som fel väg att vandra vidare på. Flera remissinstanser höjer ett varningens finger, kommer ministern att lyssna på kritiken?

Populära inlägg