tisdag 23 februari 2010

Veckans politiska ord: snö och människan

 Ilskan är stor. Landet Sverige upplever äntligen en riktig vinter och plötsligt kollapsar all spår-beroende kollektivtrafik, taken rasar in, plogmaskinerna räcker inte till, skolor stängs, den arbetsvillige svensken uppmanas att stanna hemma. Vädret har blivit politik och kommenteras denna vecka på majoriteten av landets ledarsidor, ju längre söderut, desto argare inlägg (mest intelligent dock av SvD).

SJ:s VD försöker reda ut kundernas högst befogade frågor och kritik i radio, och snart blir nog ingen förvånad om militären kallas in. Vad hände med vinter-beredskapen i Sverige? Och vem  äger kollektivtrafiken, undrar nog många fler än Aftonbladets Helle Klein idag. Dags att införa allmän vinter-träning i vårt nordliga land  för den allmänna stridsviljans skull. Kanske vi har något att lära av britternas uppmaning när faror hotar rikets säkerhet: Keep calm and carry on. Passa på att njuta en snöängel istället...


 Från Wikipedia:
Snö kan leda till stora störningar i infrastrukturen och i områden där snö ofta förekommer har det därför utvecklats färdmedel som är anpassade till vädret, som snöskoter, släde, pulka och skidor. Slädar kan dras av slädhundar, hästar eller andra lokala djur. Häftiga snöfall kan förstöra elledningar, telefonförbindelser och omöjliggöra biltrafik genom att orsaka halka eller försvåra sikten. I områden som sällan har snö kan det saknas redskap för snöröjning och snöfall kan då få hela samhällen att stanna upp. I öppna landskap kan vinden samla snön i snödrev, som ofta ställer till problem för trafiken. Snöhalka kan uppkomma i samband med snöfall då bilarna packar ihop snön och det blir halt, särskilt om temperaturen är noll grader eller strax över.
Snö är en förutsättning för många vintersporter som längdskidåkning, kälkåkning och utförsåkning samt barnlekar. Den kan användas till snöskulpturer, snögubbar och snöbollar. Snöänglar bildas om en person ligger på snö och flaxar med armar och ben.

Populära inlägg