tisdag 31 augusti 2010

Veckans politiska ord: Integration

"Vi har misslyckats med vår svenska integrationspolitik" medger Moderaternas integrationspolitiske talesperson Tobias Billström så här några veckor före valet. Och plockade raskt fram en intressant nyskriven rapport om hur det skulle kunna se ut på fler orter i Sverige om man mer konsekvent tillämpade arbetslinjen. Läsvärt om fem utvalda kommuner som av tidningen Fokus rankats som Sverigebästa på just integration.

Lite mer beklämmande är det att ta del av den uppblossade interna debatten inom Folkpartiet om burkaförbud, språktest och kortare föräldraledighet. Knappast några valvinnande frågor, hävdar folkpartisten Mikael Trolin på SvD:s Brännpunkt, och får mothugg av partikollegor inom Liberal Mångfald som vill uppgradera svenskt medborgarskap till ett inkluderande "vi". Språkkravet är nyckeln till en lyckad integration, hävdar debattörerna.

Läs därför det bästa som skrivits på flera år om integrationens verkliga ansikte. I boken "Kalla det vad fan du vill" av Marjaneh Bakhtiari (utgiven av Ordfront 2005 ISBN 91-7037-199-7), får både svenskheten och främlingsfientligheten sig en rejäl och underhållande känga.

Kalla det ett avlångt land. Kalla det en tiger som skäms. Kalla det Switzerland eller Schweiz. Kalla det vad fan du vill...


Integration
I samhällsvetenskaper och politisk debatt brukas begreppet integration för att beteckna en förening av skilda delar till en större helhet. Ordet kan användas för att beteckna ett önskat mål eller tillstånd av enhet som man vill nå, men även de processer som kan leda till målet.
I europeiska sammanhang brukas begreppet "europeisk integration" ofta för att beteckna de europeiska ländernas politiska, ekonomiska och kulturella närmande gentemot varandra, särskilt inom ramen för Europeiska unionen.
I svensk politik och debatt används ordet ofta för att beteckna den process där invandrare får medborgarskap, etablerar sig i det svenska samhället, och där det svenska samhället anpassas efter den förändring i befolkningssammansättningen som invandringen innebär. Begreppet står i kontrast till assimilering som betyder fullständig anpassning till majoritetens kultur. Bruket av begreppet inom politiken liksom regeringens insatser för integration har tidvis utsatts för kritik, bland annat av Masoud Kamali. (Från Wikipedia)

Populära inlägg