onsdag 8 september 2010

Bekännelser

Så här i slutspurten inför valdagen börjar det hända saker på landets (till övervägande del borgerliga) ledarsidor. Kommunistskräcken breder ut sig. Och trots en ständigt leende Lars Ohly, trots skämtsamma inlägg om ömma bröstvårtor, trots V:s förvånansvärt liberala politik, så mobiliseras nu skräcken för den rödbruna röran. Så till den milda grad att den väl förborgade valhemligheten bland tongivande politiska debattörer och mediaprofiler nu omvandlas till en rad bekännelser.

Först ut var Leif G W Persson, som numera letar nytt icke-rödgrönt parti. Nu får han sällskap av liberalen Per T Ohlsson som biktar sig på bästa ledarplats i Sydsvenskan och prisar socialdemokratins folkhemsbygge. Men aldrig mer, dundrar Per T Ohlsson: "Att lägga min röst på en socialdemokrati som ska ta med Vänsterpartiet i regeringen är helt otänkbart av principiella och demokratiska skäl".

Och mitt i allt detta har missmodet drabbat Dala-Demokratens Göran Greider. "Jo, också jag fruktar det värsta. En eländig borgerlighet är på väg att besegra en ännu eländigare vänster", bekänner Greider och skyller på det mediala underläget för de rödgröna. Vart har det engagerade politiska samtalet tagit vägen?

Om missmodet och valångesten känns övermäktig läs gärna senaste numret av tidskriften Neo, om hur den politiska debattens mer liberala proffstyckare tänker rösta i årets val, du kommer garanterat att bli förvånad. Göran Greiders missmod finns även i de blåaste vatten...

Populära inlägg