onsdag 29 september 2010

Hoppjerkan gör entré

Dagarna går, ingen statsminister syns eller hörs i etern. Förberedelser görs, planer smids, möten hålls, läckor släpps, de politiska kommentatorerna får håll hov oemotsagda. Så vad göra fram till den 5 oktober?

Konstera kan vi dock att de nyss hållna samtalen med MP och S mer verkar handla om att markera för SD att det kommer att bli svårt att driva hjärtefrågan om invandringspolitiken. Den hoppande majoriteten kommer att användas som ett effektivt "stopptecken" – hit men inte längre.
Men varför ska MP överge sina hjärtefrågor om miljön?
"Partierna är med andra ord i full färd med att göra precis det de lovade att inte göra: att anpassa sig och den politiska agendan efter Sverigedemokraterna",  konstaterar Sydsvenskan på ledarplats.

Tursamt nog blir vi påminda av DN att det inte är SD som är riksdagens vågmästarparti, utan Fredrik Reinfeldt och Alliansen. SD kan vara tungan på vågen med sina 5,7 procent. Men detta gäller ju även Vänsterpartiet med sina 5,6 procent. "Det är statsministern som nu ska ange kursen, trots att alliansregeringen saknar en majoritet av riksdagens ledamöter bakom sig. Det är de borgerliga, inte Sverigedemokraterna, som ska manövrera sig fram genom att söka stöd från olika partier för sin politik".

Och nu ser det ju ut som att svenska folket gärna ser prov på ökat blocköverskridande samarbete under den kommande mandatperioden, enligt en ny undersökning från SvD/Sifo. En majoritet är för en alliansregering i minoritet. Nu återstår att se vem som vill bevisa sitt ansvarstagande inför svenska folket, eller helt enkelt kanske sin brist på ansvar.

Krattat manegen för möjligheten att ta sitt ansvar i jakten på överenskommelse mellan Alliansen och MP har nu den gröna tankesmedjan Fores gjort, med ett tydligt niopunktsprogram om möjliga miljö-kompromisser. Hur är det man brukar säga "allt som är gratis är gott..."

Populära inlägg