måndag 6 september 2010

Ideologin är död, länge leve vardagspolitiken!

Valet närmar sig och den strida strömmen av opinionsmätningar står som spön i backen. Marknadsandelarna räknas minituöst, felmarginalerna hänger på i farten. Valrörelsen har omvandlats till en stor sporthändelse, där kommentatorerna lämnar minut-rapporter dygnet runt. Vem är bäst just nu? Det röda eller det blå laget?

I farten väcks därför en stilla undran, vart tog ideologierna vägen? Vilken ideologi står du för kära medborgare, är du med oss eller mot oss eller är du mitt i din egen vardag? "Ideologi kan man syssla med i riksdagen, här handlar det om sopgubben kommer i tid", utbrister en väljare i västerbottniska Malå för journalisten Mustafa Can, som i en serie briljanta reportage i SvD tecknar en smärtsamt avslöjande bild av det politiska tillståndet i nationen. För framväxten av nya småpartier ökar, och det är inte de stora lärorna som debatteras i kommunhusen, det är praktiska frågor som driver debatten, "att tömma soptunnan i tid kräver inga läror".

Om det politiska tillståndet i nationen handlar också dokumentärfilmaren Tom Alandhs dokumentärserie på SVT. Om du söker perspektiv och vill veta mer om hur Sverige ser ut idag, vilka frågor som berör svenskar i Dorotea, Klippan, Tensta, Vimmerby och Kungsör, klicka här, titta, lyssna, bli berörd.

Populära inlägg