onsdag 22 september 2010

Veckans politiska ord: Eftervalsanalys

Den politiska baksmällan vilar tungt över landets politiska skribenter. De slokande minerna hos företrädare för både Alliansen och de rödgröna talar sitt tydliga språk, den politiska kartan i Sverige har ritats om, ordentligt.

Hur kunde det gå så snett, hur kan över 300.000 röstberättigade svenskar sympatisera med ett främlingsfientligt parti som Sverigedemokraterna och varför är framgångarna störst för detta parti i just Skåne? En undran som lätt väcks är hur SD ska lyckas rekrytera tillräckligt många lokalpolitiker för att fylla samtliga 168 skånska mandat.

Då kan det vara bra att söka tröst i Peter Wolodarskis DN-råd: "Gör inte Sverigedemokraterna större än 5,7 procent". Och faktum kvarstår, det är inte första gången Sverige kommer att regeras av en minoritetsregering. Landet måste ju styras, politics as usual, liksom.

Nu återstår sammanräkningen av de sista förhandsrösterna (se valresultatet här i realtid!). Än är inte det parlamentariska samarbetsklimatet skrivet i sten. Ska SD få vara med i de politiska utskotten eller inte? Hur ska de politiska blocken bäst förhålla sig till de 20 nya främlingsfientliga mandaten, vars politiska agenda enbart handlar om invandrare, kriminalitet och pensionärer? Tomorrow is another day...


En analys (av grekiska: analysis, upplösning) är att dela upp till exempel ett problem i mindre delar och undersöka varje del för sig. (Från Wikipedia)

Populära inlägg