måndag 13 september 2010

Veckans politiska ord: Taktikrösta

Redan för ett år sedan sade statsminister Fredrik Reinfeldt följande i en intervju i DN:
"Till det så vet alla valforskare att berätta att förmodligen är allianskänslan så stark hos svensk borgerlighet att vi har väljare som är beredda att taktikrösta för att säkerställa att hela alliansen är med".
Och därmed förutspåddes det taktiska resonemang som nu rullar runt bland alla osäkra mittenväljare i valårets sista skälvande dagar. Väljare som ser som sin främsta uppgift att hålla Sverigedemokraterna utanför riksdagen. Och detta görs bäst genom att, just det, taktikrösta. En aktivitet som tidigare mest förekommit i Euro Vision Song Contest sammanhang, för att beskriva nyeuropeiska länders dubiösa ansträngningar att nå finalen.
Ett år senare befinner sig Fredrik Reinfeldt i den sista stora valduellen med Mona Sahlin i SVT och ger följande ord på vägen till landets alla väljare:
"Rösta tydligt. Ge Sverige en stabil regering. Rösta tydligt..."
För (ev osäkra) väljare som vill ha mer exakta instruktioner än så, rekommenderar vi ett besök hos nätaktivisterna sverigedemokraterna.de


Taktik (grek. taktikē, konsten att ställa upp en här till strid), är den del av krigskonsten, som behandlar truppernas användning i och för striden. En vanlig definition som belyser skillnaden mellan strategi och taktik är "strategi är konsten att vinna ett krig, taktik är konsten att vinna ett slag".
Taktiken omfattar grunderna för truppers uppställning, rörelser och strid, beträffande såväl enskilda vapen som större avdelningar, ända till arméer, sammansatta av alla vapen. (Från Wikipedia)

Populära inlägg