måndag 4 oktober 2010

Klara, färdiga, regera!

Det surrar i luften av alla valanalyser, minister-gissningar, SD-konspirationer och talmansröstande. Nu börjar rikets mediala hejdukar gå på tomgång. Det tjatas, ältas, och upprepas och de flesta, oavsett politisk hemvist, landar till slut i frågan: vad har vi gjort för att förtjäna ett främlingsfientligt parti mitt i Sveriges riksdag? Och vems fel är det?

Kolumnisten Jenny Nordberg, SvD,  konstaterar lite terapeutiskt från sitt utanför-perspektiv i New York att det är dags att gå vidare, sluta förfäras och börja agera. Ingen är perfekt, inte ens vi svenskar."Glöm tyst diplomati och låtsad konsensus de närmaste fyra åren, för nu ska vi prata om det här. Hela tiden." Hur roligt är det på en skala mellan ett och fem?

Sydsvenskans Heidi Avellan gör också ett lite desperat försök att betrakta det nya landet Sverige utifrån. Och landar i tanken att svenskheten måste skyddas från Sverigedemokraternas förvirrade folkhemsfascism. Inte fastna i det som varit utan blicka framåt: "Synen på Sverige som ett modernt land med sikte på framtiden är svensk – och värd att bevara".

Men hur är det med framtidsvisionerna egentligen?  Dagens Nyheter levererar tankeväckande frågeställningar kring moderaternas roll som det statsbärande partiet helt utan framtidsvisioner. "Regeringen Reinfeldt behöver inför sin andra mandatperiod ett större huvudprojekt - och Sverige en starkare framtidsinriktning", skriver Hans Bergström och noterar lakoniskt att Alliansens valmanifest i stort sett helt saknar "stora idéer och planer".

Kanske dags att utse en framtidsminister när riksmötet öppnas, med ansvar för andra viktiga ord på bokstaven I: innovation, incitament och investeringar.

Populära inlägg