tisdag 5 oktober 2010

Politics as usual

"Stormen har bedarrat, molnen har skingrats". Det var likt en ordförande Mao som statsministern inledde sin regeringsförklaring vid riksdagens högtidliga öppnande. Knappt 50 minuter senare hade ordningsmannen Fredrik Reinfeldts monotona bas-stämma övertygat oss alla om att arbetslinjen ligger fast och att skatterna ska sänkas och att arbete är grunden för Sveriges välstånd.

Men visionerna för framtiden lyser fortfarande med sin frånvaro. Det som rabblades upp från riksdagens talarstol idag var en snabb-repris av Alliansens valmanifest, varken mer eller mindre.
Ordet innovation nämndes knappt, ett snabbt löfte om att företags- och innovationsklimatet ska förbättras gavs i förbifarten, och att något mer väntar runt hörnet formulerades med parad-klyschan "ett antal reformer kommer att genomföras under mandatperioden". Har vi hört det förut? Politics as usual.

Men mot slutet av detta evigt långa framförande, där ord som finanser, jobb, arbete, välfärd, inkomstskatter, välfärd, trygghet, avlöste varandra så hände något. Plötsligt var det landsfadern Reinfeldt som formulerade sig, inte finans-teknokraten.

"Öppenheten mot omvärlden är det svenskaste vi har", basunerade statsministern och bedyrade att Sverige nu ska visa vägen för EUs utveckling mot mer öppna, toleranta och jämställda samhällen. Stora ord om öppnare gränser och ökad rörlighet och om integration som bygger på arbete och möjligheter till egen försörjning svepte förbi. Hetare än så blev det aldrig, och den tydliga markering mot riksdagens nya främlingsfientliga parti som många hoppades få höra, lämnade aldrig statsministerns torra läppar. Politics as usual.

För övrigt vann kung Carl den sextonde Gustav riksmötets varmaste applåd när han påminde riksdagen om en av årets höjdpunkter, kronprinsessans bröllop. I ett för övrigt föredömligt kort tal.

Populära inlägg