fredag 26 november 2010

"Karl-Oskar, jag tyar inte längre!"

Repliken finns djupt inpräntad i den svenska själen. Kristina, i Vilhelm Mobergs romansvit om Utvandrarna/Invandrarna har fått nog av det slitsamma livet i det nya landet, långt borta från Ljuders socken i Småland, när hon yppar denna nyckel-replik. Och den gör sig påmind i dessa dagar då poesi-älskare utkämpar en hätsk kulturell ordstrid med Sveriges nya riksdagsparti Sverigedemokraterna.

För på SD:s önskelista över klassiska svenska verk finns just författaren Vilhelm Moberg. En radikal liberal motståndsman som vågade ta många svåra debatter, men vars främsta bidrag också var att bekämpa totalitära rörelser som facism, kommunism och nationalsocialism. Och inte minst viktigt, främlingsfientlighet.

Därför känner redaktionen en viss lättnad över att Kulturrådet nu fördelar 3,6 miljoner kronor för att främja just läsandet och göra litteraturen mer levande i förskolan, grundskolan och ute på skolbiblioteken. Kanske pengarna också räcker för att skicka en samling Moberg-skrifter till SD:s partikansli.

Populära inlägg