lördag 13 november 2010

Pol Pot Priset går i år till...

Redaktionen upprörs å det bestämdaste över Justitieombudsmannens senaste ärende: Kritik mot Forum för levande historia och utställningen "Middag med Pol Pot". Enligt JO har Forum för levande historia (FLH) överträtt sina befogenheter när de i en utställning pekat ut Jan Myrdal och andra svenskar, som på inbjudan av Pol Pots regim, deltog i en resa till Kambodha (Kampuchea) 1978. Enligt JO har nämligen FLH och andra statliga kulturinstitutioner en begränsad yttrandefrihet, och omfattas inte heller av forskarens frihet.

Vad menar JO egentligen, undrar skribenten och docenten i filosofi Lars O Ericsson i sin krönika i SvD. Och frågan är i allra högsta grad befogad. Varför ska inte kommunismens olika brott mot mänskligheten genom historien kunna visas upp på ett lika självklart sätt som nazismens? Läs Lars O Ericssons krönika och lyssna sedan på den prisbelönte radiojournalisten Bosse Lindquists reportageserie om "Tystnaden i Phnom Penh".

Och skänk en stunds tacksamhet över att det finns modiga kulturdebattörer som historikern och akademiledamotens ständige sekreterare Peter Englund, som vågar bemöta Jan Myrdals olika galna upptåg genom att instifta just Pol Pot-priset. Om nu någon missat att det sk Jan Myrdalsällskapet varje år roar sig med att dela ut "Leninpriset" till mer eller mindre "olydiga författare".

Fler artiklar om kulturelitens förnekande när det gäller kommunistiska regimers brott mot mänskligheten finns bara ett klick från dig...
"Förnekandets anatomi" av skribenten Ulf B Andersson
"Kambodja borde öppna vänsterns ögon" av Anders Hjemdahl

Populära inlägg