onsdag 17 november 2010

Veckans politiska ord: Politisk opposition

Motståndaren gör laget. Så även i den svenska riksdagen. Vad innebär då socialdemokratins kris för det politiska projektet som stavas Alliansen? Hur gynnas vår demokrati när ett tidigare statsbärande parti "går in i väggen" och inte längre orkar vara "världens bästa oppositionsparti", som varit målbilden vid tidigare valförluster? Och kommer socialdemokraternas interna jakt på sin nya identitet att påverka den skärpa som krävs för att bjuda Alliansen på politiskt motstånd?

Diskussionen de senaste dagarna har istället kretsat mycket kring arvtagaren till den politiska S-tronen, varje region har sin favorit. Ju längre bort från huvudstaden, desto fler äldre och manliga kandidater, ju närmare huvudstaden, desto fler yngre och kvinnliga kandidater. Men någon debatt om själva riksdagsdebatten förs ännu inte. Är det "politics as usual" fram till extrakongressen i mars nästa år då en ny S-ledare utses, eller kommer bristen på fokus inom socialdemokration att ge fritt spelrum för övriga partier

Ledarskribenten Per Gudmundson, SvD, gör sitt bästa för att förminska betydelsen av Mona Sahlins avgång, och påminner om att Socialdemokraterna inte längre är ett statsbärande parti på 45 procent. "Det är knappast så att Sverige står och faller med beskedet att Sven-Erik Österberg kanske ersätter Mona Sahlin. Möjligen har hennes avgång blivit ett lyft för pappersindustrin."

Men då underskattar herr Gudmundson den mentala kopplingen till socialdemokratins folkhemsbygge, som finns väl förankrad inom varje svensk född under 1900-talet. Idédebattens förflyttning högerut är måhända den moderna 2000-talssvenskens  tankemässiga "tonårsuppror", men djupt därinne i det vi betraktar som svenskt, sitter en ädel socialdemokrat och gömmer sig.

Därför mullrar det i media, ute i landet, vid fikaborden och bland "gräsrötterna". Sverige utan en fungerande socialdemokrati, är som ett Sverige utan IKEA.


(Om du är sugen på att göra pinan kort för den socialdemokratiska valberedningen, sök jobbet med stort S, en arbetsbeskrivning finns här!)


Politisk opposition
Med politisk opposition menas regeringens motståndare. Oppositionspartierna har då som uppgift att kritisera samt analysera regeringens agerande. För ett sunt politiskt liv är opposition nödvändig då den innebär ett korrektiv mot maktmissbruk.
Sedan riksdagsvalet 2010 är Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna oppositionspartier i Sveriges riksdag. I USA och Storbritannien är republikanska partiet respektive Labourpartiet oppositionspartier.
För att en demokrati ska fungera måste oppositionen kunna organisera sig på samma villkor som regeringspartier. Auktoritära, odemokratiska regeringar kan upprätthålla sin makt genom att förstöra för oppositionen. I en enpartistat är opposition förbjuden. (Från Wikipedia)


Populära inlägg