tisdag 30 november 2010

Wikileaks: Information overload

Den diplomatiska kåren står nu där med skägget i brevlådan. Alla dessa dokument, alla dessa dagar av tröstlösa möten, av initierat skvaller, av god min och elakt spel. Nu blottas plötsligt en värld fylld av kryptiska meddelanden. "Ilskan hos Vita Huset och hos diplomatkåren demonstrerar mer ett missnöje över att dörren glidit upp till cocktailpartyt; allt det pretentiösa, låga och inskränkta skvallret väller ut.", filosoferar debattören Göran Greider i Metro, som menar att det vi alla nu bevittnar är "den stora romanen om en stormakts nedgång och fall". Hm, en något mastig och svårläst sådan.

Men visst kan också dessa väl marknadsförda wiki-läckor lätt liknas vid vår tids Baader Meinhof. Utan gisslan, krut och blodstänk. Mer digital, doftlös och tyst terror. Och visst är det så att svenska media inte direkt "gör vågen" denna gången. Nu hörs en mer kritisk stämma kring Julian Assanges och Wikileaks publicistiska ansvar, och de skadeverkningar wiki-aktivisternas strävan efter "global rättvisa och yttrandefrihet" orsakar. "Vi måste försöka att värna det förtroliga samtalets möjligheter i det internationella umgänget", skriver utrikesminister Carl Bildt klyschigt diplomatiskt på sin blogg.

Alla dessa dagar av artiga, förtroliga diplomatiska samtal, nu blottade för en hel värld att ta del av. Vem vet, det kanske är nu festen börjar, på riktigt.

Populära inlägg