måndag 6 december 2010

DNBU: Fågel, fisk eller mittemellan?

Borgerlighetens bastion, Svenska Dagbladets ledarsida, är numera en tunnelplats för tankar som kretsar kring Det Nya Borgerliga Uppdraget (DNBU). Den politiske chefredaktören PJ Anders Linder gör sitt bästa för att fånga in den nya spännande borgerliga idédebatten. Men problemet är att det inte är så spännande. Det mesta som lanseras i jakten på en hetare idédebatt, är allt för ofta gamla slagdängor, som lätt översätts till välkända borgerliga dygder om ordning och reda i ekonomin och gärna med det populära adjektivet "frihetlig".

Men visst är sökandet efter en hetare borgerlig idédebatt befogad. Framförallt nu när Moderaterna blivit det nya maktpartiet och därmed äger problemformuleringen kring "den svenska modellen". Viss förmåga till självkritik anas dock inom Alliansen: "Det är farligt lätt att gripas av maktberusning och börja identifiera sig med staten när man sitter i regeringsställning. Det finns en risk att vi blir förvaltare av den socialdemokratiska staten. Men vi får inte bli de nya gråsossarna", säger Centerpartiets ekonomiske taleskvinna Annie Johansson till SvD.

Och medan moderaterna drabbas av hybris, drabbas vänsterkolumnen på SvDs ledarsida återigen av en opinion-kalkon signerad Elise Claeson. Med sina socionom-glasögon gör den fria skribenten Claeson sin alldeles egna tolkning av DNBU: Ropen skalla, en Fanny-och-Alexander-jul åt alla!

Då kan det kännas trösterikt att för ett ögonblick påminnas om att högervågen inte varar för evigt.

Populära inlägg