torsdag 16 december 2010

Journalistisk aktivism à la Wiki

Den gamla slagdängan "gatekeeper" fick en plötslig renässans häromdagen när Studio Etts Helena Groll och Jörgen Huitfeldt genomförde en artig telefonintervju med frilansjournalisten Johannes Wahlström. Ämnet som avhandlades var Wikileaks svenska scoop, som nämnde Johannes Wahlström äger makten att fördela till exklusivt utvalda mediegiganter som SVT, DN och Aftonbladet.

En kritiserad och omtalad aktivist-journalist, som nu sitter med makten att dela ut gracerna till scoop-törstande redaktioner. Till rätt pris vill säga. Men det lämnar en fadd eftersmak, eftersom det väcker frågan kring vem som är budbäraren i den svenska upplagan av Wikileaks-flödet. Saken förenklas inte heller av att Johannes Wahlströms far, den kontroversielle debattören Israel Shamir, ökänd för sina antisemitiska uttalanden, hanterar det ryska Wiki-flödet, allt enligt Sveriges Radios Medierna.

Vem ska granska vem, undrar redaktionen som efterlyser en mer transparent presentation av vilka medarbetare som statstelevisionen väljer att samarbeta med. I synnerhet som "grindvakten" Johannes Wahlström också varit med i redaktionen som producerade Dokument Inifråns senaste hyllnings-dokumentär om just Wikileaks.

"Varför finns det ingen Expo som granskar jihadister?", undrar SvD:s Per Gudmundson i efterskalvet av självmordsbombaren i Stockholm. Kanske även dags för en mer hårdnackad journalistisk granskning av medias egna budbärare, aktivist-journalisterna.

Och apropå obehagliga sanningar, rekommenderar redaktionen ett intag av gamla tiders aktivist-journalism, genom dokumentärklassikern "Makten och Sanningen" av Birgitta Öhman, om den undersökande journalisten Peter Bratt.

Populära inlägg