onsdag 29 december 2010

Veckans politiska ord: Förtroende

Plötsligt hände det. De sista skälvande dagarna av 2010 fastslås det av Aftonbladet/Sifos mätning att förtroendet för statstminister Fredrik Reinfeldt nu nått diktatur-nivå med sina 72 procent. Sanning eller inte, men julen måste göra svensken snäll.

Och från denna all-time-high nivå blir det extra spännande att invänta 2011 års ständigt granskande ledarskribenter. Från Norrlands-vänsterns ilskna slagord till riksdrakarnas mer konservativt filisofiska retorik. Kanske får vi oss till livs svaret på varför socialdemokratin tappat sin inre kompass, hur det nya borgerliga uppdraget ska formuleras, eller så lotsas vi genom vår politiska historia av pedagogen Per T Ohlsson. Och om inspirationen landar hos radikalen Göran Greider, kanhända vi också får avnjuta en sonett eller två.

Sista ordet för i år går dock inte till våra opinions-makare utan till författaren och kritikern Ulf Eriksson, som påminner oss om hur just förtroende i ett samhälle bäst förvaltas, nämligen genom ett sunt mått av misstänksamhet: "genom att vi ofta frågar oss vem som berättar, om vad, för vem, i vilket syfte och med vilka medel."

Gott slut, gott nytt önskar redaktionen

Populära inlägg