måndag 13 december 2010

Veckans politiska ord: Öppenhet och tolerans

De stora gesterna ockuperar nu landets ledarsidor efter helgens självmordsbomb i Stockholm. Från lätt kränkta kommentarer om att hela det svenska samhället angripits till mer reflekterande analyser om Sveriges roll i världens olika konflikter.

Och visst väcks många intressanta frågor på vägen, nu när "terrorn kommit till byn", som Dala-Demokratens Robert Sundberg uttrycker det. Men det är också bekymmersamt att den svenska självbilden alltför ofta tror sig vara oövervinnelig, "det som händer i andra länder, händer inte här". Här mördas inte ministrar, här kränks inga människor, här tas ingen gisslan, här sprängs inga bomber.

Men nu råkar det vara så att världens konflikter också kommer till Sverige. Vi bedriver ju trots allt en högst militaristisk och aktivistisk utrikes- och säkerhetspolitik. Och plötsligt känns det lockande att "backa bandet". Visst vill vi fortsätta leva i ett öppet, tolerant, demokratiskt, mångkulturellt land präglat av respekt för alla människors lika värde. Men kan vi göra det, och samtidigt tumma på vår omdiskuterade militära alliansfrihet?

Populära inlägg