onsdag 19 januari 2011

Partiledardebatt: Love Bombing

Någonting hände i riksdagen idag. I direktsändning, vid årets första partiledardebatt, förklarade statsministern och övriga partiledare den avgående partiledaren Mona Sahlin sin absoluta kärlek. Och för ett ögonblick visade den intima och känslosamma avtackningen upp en annan sida av våra folkvalda politiker.

"Hon sätter agendan, väcker känslor, har ett starkt engagemang och glöd, är en god kommunikatör och vass debattör, enormt modig, vågar stå för förnyelse...", hyllningskören till Mona Sahlin förflyttade oss alla till en ego-booster-övning à la Love Bombing. Ni vet, där en gruppdeltagare får ta emot övriga deltagares ensidiga beröm för att få känna sig älskad och stark och få en djupare känsla av tillhörighet.

Den kärleksfulla stunden avbröts dock snart av den surmulne Sverigedemokraten Jimmie Åkesson. Och plötsligt höjde partiledarna garden och återgick till sina inrepeterade repliker om arbetslinjen, sjukförsäkringar, jobbskatteavdrag, integration, utbildningspolitik och ungdomsarbetslöshet. Mona Sahlin finaltalade, tipsade statsministern om solidaritet, samförstånd och blocköverskridande politik och satte punkt med den politiskt korrekta slagdängan: "Vi kommer igen, var så säkra!".

Men visst blir det lite roligare när känslorna och ömhetsbetygelsena kommer fram. I brist på politik och visioner förvandlades årets första partiledaredebatt under ett magiskt ögonblick till ett enda stort väckelsemöte. Kristdemokraternas Göran Hägglund måste ha känt sig extra hemma i plenisalen.

  • Om du är sugen på att läsa boken som avgående partiledare Mona Sahlin fick av statsminister Fredrik Reinfeldt, klicka här!
  • Om du samlar på stunder när våra folkvalda politiker släpper sina inövade roller och visar upp en helt annan sida, klicka här!

Populära inlägg