tisdag 25 januari 2011

Partiledarkris: Jobbet ingen vill ha

Det är synd om socialdemokraterna. Valberedningen har nu fått in önskelistan från de socialdemokratiska partidistrikten. Ord som förnyelse, mod att tänka nytt, förmåga att entusiasmera, karisma, kunna vinna val är en del av den högt flygande önskelistan för den nya partiledaren. Och när Margot Wallström-suget äntligen lagt sig, dyker plötsligt ännu en nej-sägare upp på scenen, den oerhört ofrivillige Pär Nuder. Myterna om denne f d finansminister tilltar för varje dag, liksom rankingen på vadslagningsfirmornas listor över troliga nya partiledare.

Men den stora frågan lämnas fortfarande obesvarad. Varför vill inte en av de mest lämpade kandidaterna för jobbet ha det? Är det så att socialdemokratin som politiskt parti har förlorat sin karma? Har varumärket "S" tappat sin position på marknaden för s k statsbärande partier. Nu är ju positionen den omvända, ett nytt statsbärande nystajlat "arbetarparti" sitter vid maktens centrum. Och en spelare som Nuder, som alltid har funnits i maktens centrum, har hittat nya roligare och mäktigare lekkamrater.

Kvar på önskelistan får nu gammel-partisterna inom socialdemokratin nöja sig med ett antal "omöjliga" kandidater. Drömmen om fornstora da'r skymmer sikten. Dags att ta till nya kreativa marknads-grepp, en fusion med något av Allians-partierna kanske eller varför inte lansera ett nytt, yngre och radikalare partivarumärke. Att bredda produktportföljen brukar vara en god väg att vandra när kostymen börjar kännas för trång.

Betyder Pär Nuders "nej" verkligen nej? Titta här, och döm själv. Konspirationen lever vidare, i alla fall till partikongressen den 25-27 mars.

Populära inlägg