fredag 7 januari 2011

Politik, så in i väggen

Nyligen avslutades utställningen "Small scale big change" på Museum of Modern Art (Moma) i New York. Och genast skickades en ny intressant frågeställning vidare runt världen, nämligen den om arkitektens nya roll som aktivist och socialt engagerad samhällsbyggare, redo att ta sig an klimatkris, segregation och storstadsslum. Långt borta från den gängse bilden av "Turning Torso" klichéer, som många politiker och stadsbyggare drömmer om. Nej, här diskuteras ett nytt socialt fokus för arkitekturen, och exemplen är många, varav ett nyligen belönades med det svenska Ralph Erskinepriset.

Prisets mottagare, arkitektkontoret Urban Think Tank, baserat i Caracas, Venezuela, vågar stå upp för laddade politiska frågeställningar och konstaterar i en intervju i SvD att "arkitektur och stadsplanering är frusen politik". Att arkitektur, i sina bästa former, göder både demokrati och social interaktion.

Och plötsligt infinner sig en stilla önskan om att skicka huvudstadens stadsbyggnadskontor på en studieresa till Caracas. Kanske infinner sig då lärdomen att stort och högt, och ibland också på skolgårdar, inte alltid är bättre.

Populära inlägg