onsdag 12 januari 2011

Tronföljare sökes, svar emotses tacksamt

Spänningen stiger. Socialdemokraternas egna headhunter Berit Andnor reser land och rike runt i jakten på en tronföljare, en kronprins eller allra helst en kronprinsessa. Profilen på denna tronföljare är en omfattande önskelista av kompetenskrav.

Fram tonar bilden av en frälsare som kan ta seden dit han eller hon kommer. Som kan prata med tjänstemän och akademiker, bönder och företagare, arbetare och en mängd andra demografiska grupper, på deras vis. Som är sylvass i tanken, ligger steget före i opinionens kölvatten och kan ena en utdöende, tidigare folkligt förankrad arbetarrörelse. Det handlar om en gigantisk make-over med ny kostym, mer passande ett urbant, modernt arbetarparti.

Tanken svindlar och svävar upp till oanade höjder. Visst kan vi alla få drömma emellanåt. Men handen på hjärtat, i nuläget syns ingen kandidat vid horisonten, som kan leva upp till den önskade profilen. En "frälsar-Obama" som bara dyker upp från ingenstans, redo att leda trupperna mot maktens högborg.

Som det ju gör i sagans värld. Och visst var det härligt att få sjunka in i den glamorösa och glittrande S-värld som nyligen presenterades i TV-serien "Drottningoffret", efter Hanne Vibeke-Holsts roman.  Här framträdde allas vår önskebild av de hårt arbetande S-partikamraterna; snygga, smarta, mediala och väldressade. Och med en självklar kronprinsessa, troget väntande ute i kulisserna.

Headhunter Berit Andnor får göra som man gör inom den fria företagsvärlden. Ring upp konkurrenterna och bjud över deras bästa kandidater. Snart är ju en annan kronprinsessa ledig, Maria Wetterstrand. Hon klarar säkert "madrass-testet".

Och i denna spännande väntan på folkhemmets tronföljare, rekommenderar redaktionen varmt en meditativ utflykt i poesins värld, signerad Dala-Demokratens Göran Greider.

Populära inlägg