tisdag 15 februari 2011

Krisdoktorn ordinerar tålamod

Så satt dom där, socialdemokraternas kriskommisson. Glada över att äntligen vara i mål, nöjda med sitt analysarbete, lättade över att få lämna över stafettpinnen. Rapporten på drygt 100 sidor kan syntetiseras till följande politiska formel:
socialdemokrati=demokrati=full sysselsättning=generell välfärd

Men andra ledtrådar kunde också snappas upp, till exempel att en tydlig reformagenda lovas till valet 2014. De kan med andra ord inte beskyllas för att ha bråttom, partiet som en gång ägde epitetet full sysselsättning och som numera kämpar med att återigen ta ägarskap över en fullkomligt generisk politisk idé. Frågan är om detta eviga själv-plågande i folkhemsklassiska studiecirklar är rätt recept för att nå den heliga graalen, en klassisk socialdemokratisk politik som återigen kan ta partiet till regeringsmakten.

Fast så är det ju det här med skatterna, men de behöver kanske inte höjas, bara ses över, förkunnar Anna Johansson, en av fem kris-utredare, och ser så där förnöjsamt lycklig ut över att ha kommit på att svenska folket, eller "de många människorna"*, behöver påminnas om att skatter faktiskt behövs för att förbättra välfärden, kollektivtrafiken, skolan och bostäderna.

Läs rapporten och fundera över om det är långsamt politiskt självmord vi bevittnar. Eller en efterlängtad omstart för en fungerande svensk demokrati.


*Kära Kriskommissionen: begreppet "de många människorna" är för övrigt redan taget av IKEA, i deras numera klassiska vision - en bättre vardag för de många människorna.

Populära inlägg