onsdag 23 februari 2011

Lek med galen hund

Plötsligt vimlar det av bilder på fantasifulla egendesignade uniformer i media. Det är olika tids-upplagor av Libyens diktator Muammar Gadaffi. En diktator som förbluffande ofta beskrivs med den något förlåtande ordalydelsen "excentrisk". Och länge har Libyens fruktade ledare fått hålla hov helt oemotsagd, eftersom han just har betraktats som "wacko-jacko", ja en Michael Jackson-version av en diktator med stora oljetillgångar och effektiv gränspolis. Hur ska man förhålla sig till en sådan karaktär?

Och just denna vaghet blev smärtsamt tydlig häromdagen när utrikesminister Carl Bildt svajade på skalan av tydlighet, när omvärlden ropade efter fördömanden av en desperat diktators angrepp på sitt eget folk. En ilsken Cecilia Uddén gjorde sitt bästa för att få utrikesministern att inse sitt felgrepp.

I stundens hetta blir de vaga diplomatiska klyschorna som fejkade teatrala repliker, i ett desperat försök att skyla över det faktum att hela västvärlden, fram tills nyligen, tävlat om att få audiens och tillträde till de libyska oljetillgångarna.

"Med Bildt har Sverige fått en röst i världen som vägrar ta avstånd från diktaturer och folkmord", skriver frilansjournalisten Åsa Petersen i Aftonbladet. Dags att kalla saker (läs Gadaffi) vid dess rätta namn herr utrikesminister, som "mad dog" kanske?

Populära inlägg