måndag 7 februari 2011

På nordfronten intet nytt

Tempo, tempo, tempo kära regering! Den politiska tristessen breder ut sig. Det mumlas om jobbskatteavdrag och jobblinjen och den svenska modellen. Men var har politiken tagit vägen och vad gör regeringen, förutom att hålla statsfinanserna i skick?

Spekulationerna kring socialdemokraternas tronföljare går lite på tomgång sedan Göran Perssons senaste utspel om vikten av att vara "tvålfager" eller ej, och visst  börjar det kännas tjatigt att gång på gång ta del av allehanda intertextuella valanalyser, om vad Mona Sahlin egentligen menade när hon sade att "väljarna avvisade vår politik"?

Nåja, på landets ledarsidor ägnar man sig numera åt desto viktigare och mer dramatiska händelser i Egypten och Tunisen med flera totalitära statsskick i Nordafrika och Mellanöstern. Allt medan regeringens radarpar Reinfeldt och Borg solar sig i glansen i efterdyningarna av WEF i Davos. Men glansen falnar något om man tar till sig "Långtidsutredningens" recension av den förda ekonomiska förvaltar-politiken: de av Reinfeldt/Borg så omhuldade jobbskatteavdragen har inte givit några som helst påvisbara sysselsättningseffekter.

Desto mer spännande blir det därför att se vad som händer när vi äntligen får se en realtids-upplevelse av Den Svenska Modellen. Södertälje kommun går i bräschen och utmanar regeringens sysselsättningspolitik genom ett nytt samarbete mellan företag, politiker och myndigheter i bolaget Telge tillväxt. Målet är att halvera ungdomsarbetslösheten i Södertälje genom  att anställa arbetslösa ungdomar för att under ett år ge dem chansen att visa vad de går för ute på olika arbetsplatser.

I brist på tempo och jävlar anamma från riksdag och regering tar Södertälje-Lago stafettpinnen vidare. Är det måhända den Nya Svenska Modellen vi ser?

(Långtidsutredningen 2011 från Finansdepartementet hittar du här!)

Populära inlägg