torsdag 17 februari 2011

Stockholm Calling

Sverige vill spela en roll i den utrikespolitiska debatten men vill världen lyssna på Sverige?
En av utrikesminister Carl Bildts främsta egenskaper är just att frammana ett intryck av att Sverige verkligen är med på den världsliga scenen och slåss för demokrati och frihetliga rättigheter. Och precis detsamma vill ju socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin. Och dessa herrars starka viljor att framställa sig som riksdagens absolut mest utrikespolitiskt korrekte, framstod som riktigt löjeväckande i riksdagsdebatten häromdagen.

Nu återstår att se om agent-romantiken kan späs på ytterligare genom utrikesdepartementets egen "wiki-leaks" kupp: publiceringen av den tidigare hemligstämplade ambassadrapporteringen från tiden för Sovjets sammanbrott, som nu offentliggörs från UD:s arkiv.

När en stark solidarisk svensk röst saknas på den utrikespolitiska scenen kan det ju inte skada att utrikesminister Bildt påminner oss alla om tidigare fornstora da'r. Bildt säger sig vilja "bidra till historieskrivningen och visa upp svensk diplomati när den är som allra bäst".

Hallå herr utrikesminister, det här var för över 20 år sedan. Världen, Egypten, Tunisen, Libyen, Jemen med flera totalitära stater i Nordafrika och Mellanöstern vill nog höra mer om Sveriges röst här och nu, idag och imorgon.

Populära inlägg