lördag 12 februari 2011

Veckans politiska ord: Realtids-revolution

Redaktionen ryste av välbehag när statsradions korrespondent Agneta Ramberg lämnade sin balkong-rapport om att Egyptens president Mubarak avgått. Efter 18 dagar av magnifika direktsända radiorapporter från statsradion, realtids-Twitter och Al Jazeera vakande över Tahrir-torget i Kairo, kunde vi alla konstatera att det här var ett historiskt ögonblick, en realtids-revolution med öppet fönster mot omvärlden.

Realtids-rapporteringen är här för att stanna. Ny lättrörlig, gränslös och snabb teknik har skapat ett starkt folkrättsligt vapen mot totalitära regimer över hela världen. Finns det mobilnät, finns det Twitter, finns det mobiltelefoner, så finns det enorma möjligheter att snabbt förmedla för omvärlden vad som händer just nu, i detta ögonblick. Det historiska skeendet spolas framåt, fast forward liksom. Nu följer vi med spänning hur episod två i den egyptiska revolutionen kommer att presenteras för oss alla. 30 år av icke-demokrati och förtyck ska stöpas om till ett fritt, demokratiskt och sekulariserat samhälle. Inshallah.

Tack Agneta Ramberg, Cecilia Uddén, Nils Horner, Studio Ett, P1 Morgon med flera som outtröttligt gett oss folkbildande samtidshistoria förpackat i ett episkt intelligent och känsloladdat drama. Algeriet nästa?

Populära inlägg