onsdag 2 februari 2011

Vings värld: Revolutionsfri

Längtan efter demokrati och fria val blev till slut så stark att den inte gick att stoppa i Tunisien och Egypten. Och denna frihetslängtan ser nu ut att sprida sig till länder som Syrien, Jordanien, Jemen med flera totalitära statsskick i Mellanöstern och Nordafrika. Glädjen och kraften i dessa folks gemensamma beslut att säga ifrån är ett välkommet eko från åren i slutet av 1980-talet då järnridån mellan öst- och västeruopa började vittra sönder.

Men i reseföretaget Vings värld råder ett evigt lugn med vackra balkongbilder och All inclusive-drömmar. Att det befinner sig ca 15.000 turistande svenskar i ett icke-fungerande Egypten, står det inte en rad om i Vings senaste glassiga resemagasin "Vings Värld". Där kan vi soltörstande svenskar istället läsa om Tunisiens vackra kust och att priserna ligger förhållandevis lågt, "så du får mycket för pengarna".

I de pliktskyldiga fakta-rutorna om varje destination råder en diskret själv-censur, begreppet statsskick ges aldrig någon förklaring. Nej, det kan skapa en känsla av obehag. Information om hur Vings och alla andra reseföretags närvaro i dessa soldränkta diktaturer påverkar lokalbefolkningens vardag, hålls långt borta från oss semestrande svenskar. CSR*, vad är det?

Revolutioner, diktaturer, politiska fångar, dödstraff, brott mot de mänskliga rättigheterna finns inte i Vings Värld. Där råder ett evigt lugn, leende servitörer, vackra stränder, billiga drinkar och undantagstillstånd. Trevlig resa!

*Corporate Social Responsibilty

Populära inlägg