onsdag 23 mars 2011

S-valet: Kontrastverkan

Timmen är snart slagen när Sverige äntligen får ett fungerande demokratiskt och parlamentariskt system. S-kongressens stundande val av Håkan Juholt markerar återigen "politics as usual", den regerande Alliansen får en formell motpart, en politisk opposition.

Det är med iver redaktionen inväntar denna mediala och politiska kontrastverkan mellan riksdagens två största partier, socialdemokraterna och moderaterna. Sverige får nu en väl differentierad politisk scen, två tydliga politiska erbjudanden: en socialdemokrati som ser ut att segla in i en mer klassisk, konservativ hamn, ställs mot ett statsbärande parti som vurmar marknadsliberala visioner. Eller?

Ibland känns rollerna onekligen omkastade. Moderaterna har ju en tendens att spela in sig på den vänstra planhalvan i jakten på en väl fungerande "jobb-linje". Nu senast i partisekreterare Arkelstens kidnappade fackliga krav på offentliga heltids-tjänster i moderatledda kommuner. Hmm.

Differentiering är ett effektivt kommunikationsknep att ta till eftersom särskiljande egenskaper är A och O i byggandet av en tydlig varumärkesplattform. Och just särskiljande egenskaper lär vi få se mer av i den politiska duellen framöver, när en skrattande, bullrande dialektal och skämtande mustaschprydd gråsosse möter en "aldrig leende", korrekt, återhållsam statsminister (dock med tillhörande glammig "presidentfru"). 

The show must go on! Det stundar heta, politiska kontraster framöver.

Populära inlägg