tisdag 22 mars 2011

Talar du socialdemokratiska?

De senaste dagarnas socialdemokratiska utspel inför extrakongressen den 25-27 mars, då en ny partiledare ska väljas, har varit en stor uppvisning i det talade tungomålet "socialdemokratiska".
Du ska icke förhäva dig!
Först ut, den från det mäktiga verkställande utskottet avdankade Thomas Östros, som visas upp i TV melankoliskt tömmande sina tjänstebokhyllor med lätt böjt och ödmjukt huvud: "Vi socialdemokrater måste hålla ihop!"
Du ska vara ödmjuk, ödmjuk, ödmjuk!
Och i SVT-dokumentären med den klyschiga titeln "Spelet bakom kulisserna", framstod känslan av att denna "socialdemokratiska" kanske börjar kännas alltför självförnekande. Åldermannen Thage G Peterson konstaterade att detta sociala beteendemönster kanske till och med gjort valprocessen av ny S-ledare mer komplicerad.
Du ska icke säga JA om du först kan säga NEJ!
Och varför är det inte äkta "socialdemokratiska" att vara intresserad av de högre konstarterna? Den föreslagna S-ledaren Håkan Juholt har hittills gjort sitt bästa för att dölja att han äger ett kulturellt kapital. Istället för sitt genuina konstintresse kocketerar Juholt hellre med referenser till Loket och Elvis Presley.
Du ska icke idka finkultur, ty det kan uppfattas som ett svek mot socialdemokratin!
Nej, "socialdemokratiska" känns inte längre som ett passande språk för ett sargat parti som behöver stifta ny bekantskap med det nya moderna politiska projektet.

Populära inlägg