torsdag 17 mars 2011

Veckans politiska ord: Kärnkraft

Minnena från Tjernobyl ligger där och skvalpar. Men det obegripliga och fruktansvärda inträffar igen, i ett av världens mest högteknologiska länder. Japan ligger förvisso långt bort från det svenska luftrummet, men jodtabletterna säljer ändå slut på de svenska apoteken.

Statistiska begrepp kring radioaktiva utsläpp och strålningsvärden slungas ut från nyhetsbyråerna. Becquerel, som låg som ett ständigt mantra kring utsläppsmolnen från Tjernobyl, har nu ersatts av måttenheten millisievert. Och aldrig tidigare har så många olika farbröder med rufsiga professors-frisyrer skådats i nyhetsrummen.

Det är med andra ord hög tid att våga se riskerna med kärnkraft som utbyggbart energisystem. Och världens kärnkraftnationer börjar nu drabbas av "second thoughts". Redaktionen ser fram emot en mer nyanserad och ifrågasättande debatt än vad som hittills visats upp. På elproducenten Vattenfalls hemsida tiger man som muren om kärnkraftsolyckorna i Japan. Våra kära politiker famlar efter begripliga argument. Första försöket görs av Miljöpartiets Maria Wetterstrand i SvD.
Känner du dig otrygg? Besök Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida och håll dig informerad.

Populära inlägg