måndag 4 april 2011

Get ready for take off!

Handen på hjärtat. Var gör ca 200 miljoner svenska insats-kronor mest nytta någonstans? I luften eller på marken? De senaste dagarna har i media bilden av krigar-landet Sverige målats upp. PR-lobbyn för JAS 39 Gripen är effektiv och rent av militant. De borgerliga ledarsidorna tävlar om att visa upp det mest Nato-vänliga tonläget. Vi har ju vassa stridsplan som behöver testas i skarpa lägen, och vi har en statsminister som gärna vill vara med och leka med de stora pojkarna. För att inte tala om vår egen hemvärns-kung Carl XVI Gustaf.

Kanske var det därför, som av en lyckosam slump, Natos generalsekreterare  Anders Fogh Rasmussen dök upp på Utrikespolitiska institutet häromdagen. Med ett stort varmt leende hälsades han välkommen av institutets fnissande direktör, Anna Jardfelt. Och plötsligt är det tidigare alliansfria Sverige på god väg att träda in i klubben för "the big boys", på riktigt.

"Sverige bör skämmas när vi utnyttjar Libyen för PR åt JAS", skriver generalsekreteraren för Diakonia, Bo Forsberg, på SVT Debatts sajt. Känns som att tiden är mogen för en rejäl omprövning av svensk vapenexport.

Undrar du också varför frågan om vilka som döljer sig bakom de libyska rebellernas nationella råd aldrig ställs? SVT:s Eva Elmsäter gjorde nyligen ett efterlängtat försök.

Populära inlägg