onsdag 13 april 2011

Mindshift: Från kris till kassaklirr

Visst är han förförande, vår finansminister. Siffrorna och balansräkningen över AB Sverige bara flödar ur honom. Allt annat räknat finns det i vårbudgeten ett argument, en bisats, en övertygande manöver som får alla transaktioner in och ut ur statskassan att låta så enkla.  Anders Borg håller Sveriges statsfinanser i ett självsäkert grepp. Och det är svårt att inte dras med i skattepuristens svepande måleriska målbild för hur skattetrycket ska sänkas, sänkas, sänkas ännu mer.

Skatter är som elakartade beläggningar på samhällets emalj. De måste skrubbas, städas, slipas ned med hjälp av Anders Borgs olika "whitener" attacker. Till exempel på alla missade skatteuttag i den gråsvarta restaurangbranschen. Därför får nu även Sverige snart en armé av McJobbare. Lågavlönade daglönare ska omvandla det gråsvarta till helvitt genom en halvering av restaurangmomsen. Briljant, eller hur, säger finansministerns förnöjsamma mimik inför den församlade journalistkåren.

Är det så han tänker kanske, att det är till alla nyöppnade caféer, barer, delis, pizzerior, de utförsäkrade och nyarbetslösa ska marschera. Vad hände med vård, skola och omsorg, någon?

Populära inlägg