torsdag 28 april 2011

Svensk utrikespolitik, finns den?

Äntligen, utbrister redaktionen, när en spricka i den utrikespolitiska kristallen anas, efter ett folkpartistiskt rop på hjälp i SvD. I debattinlägget efterlyses en mer aktiv svensk utrikespolitik i Libyenkonflikten. "I en tid som präglas av förändring, kräs en aktiv utrikespolitik", skriver folkpartisterna Fredrik Malm, Allan Widman och Per Altenberg, och presenterar ett handlingsprogram som måste få vår ständigt-mellan-flighter-utrikesminister att darra något på manschetten.

Vi står likt passiva åskådare och bevittnar ett folkmord i Libyen. Vi har en KU-anmäld handelsminister som i en desperat jakt på nya exportmarknader väljer att blunda för de arabiska staternas uppenbara brott mot mänskliga rättigheter. Vi verkar ha tappat vår tidigare så stolta röst i de stora utrikespolitiska frågorna.

Och medan jakten på en ny mer aktiv svensk utrikespolitik fortsätter,  rekommenderar vi programserien Världens Händelser i SVT, som bl a skildrar massakern i bosniska Srebrenica 1995. Det första folkmordet i Europa sedan andra världskriget. En massaker som även då skedde medan världen, fjättrad vid en konservativ realpolitik, handlingsförlamad såg på. Visst minns du, kära utrikesminister?

Populära inlägg