onsdag 25 maj 2011

Kunga-granskning: We love it!

Nu börjar det hända saker i konungariket Sverige. Kung Carl XVI Gustaf, eller kungen, är numera ett så pass politiskt laddat ämne att hans vara eller inte vara flitigt debatteras på landets politiska ledarsidor.

Och det är väl på tiden att media slutar med sin förlåtande självcensur och utnyttjar sin demokratiska rätt att utsätta statschefen kungen för den granskning han förtjänar. Det är ju alla vi medborgare som tillsammans finansierar de kungliga hov- och slottsstaterna. Med sina 125 miljoner kronor i statsbudgeten är ju kungafamiljen som en statsfinansierad myndighet, som Aftonbladets Katrine Kielos så klokt påpekar.

Och konkurrerande Expressen konstaterar lakoniskt att ekvationen "liberal demokrati med arvmonarki" inte går ihop. Ja, visst är det så att vi alla vill leva i en demokrati där man inte ärver ämbete och privilegier, man förtjänar dem. Och där en statschef med kriminell belastning faktiskt kan utsättas för granskning.

Redaktionen gnuggar händerna och konstaterar förnöjt att vi inte heller vill identifiera vårt land med det som skrivs om kungen. Ty, det är ju inte, som drottning Silvia själv konstaterat, "den rätta bilden av Sverige".

Populära inlägg