onsdag 4 maj 2011

Reformutrymme: Money never sleeps...

LO:s chefekonom Ola Pettersson störs av vad han kallar för "Moderaternas mytbildning kring finansministern". Och i en efterlängtad granskning av finansminister Borgs olika bragder i SvD nyligen, framkommer också att herr Borgs förtjänster framför allt handlar om vad han inte gjort, för att förstöra ett redan påbörjat (läs: Göran Persson) sanerings- och reformarbete av svensk ekonomi. Och om nu finansministern suttit och managerat ett mer eller minde självspelande europeiskt piano, vem ska då ha den äran av den svenska "tigerekonomin"? Spendersamma medborgare måhända.

Allt medan de olika ekonomerna tvistar om hur mycket glans som ska falla på Anders Borg eller inte, kvarstår faktum att Sverige nu sitter med välfyllda lador, ett gigantiskt reformutrymme på omkring fem miljarder kronor. Och frågan väcks nu om vi sparar för mycket, d v s om staten tar mer från sina medborgare än vad man ger tillbaka.

Därför känns det riktigt uppfriskande att ta del av moderaten Anne-Marie Pålssons tankar i skriften "Överskott till överdrift (Timbro förlag). "Vi har i dagsläget överskott på både pengar och arbetskraft, och det är orimligt att betala av på statsskulden i stället för att satsa på nödvändiga investeringar som infrastruktur, bostadsbyggen eller klimat och miljö," låter hon yppa i nyhetsmagasinet Fokus. En het krok att grabba tag i för alla partier som inte börjar på bokstaven M.

Populära inlägg