fredag 10 juni 2011

Veckans politiska ord: Minoritetsregering

För den parlamentariskt intresserade finns det nu mängder av artiklar att plöja hos landets vänstermärkta skriftställare. Polletten har äntligen trillat ned, Sverige styrs sedan valet hösten 2010 av en minoritetsregering. Inget konstigt i det, det är snarare regel än undantag för det svenska parlamentariska läget.

Men det väcker också en viss konspiratorisk ådra hos redaktionen. Är denna undfallenhet vi nu blir vittnen till i själva verket ett sätt för den moderatledda Alliansen att låta oppositionen sköta de korrigerande ingreppen i haveriet med det dystopiskt klingande "Fas 3-projektet". Vi har ju tidigare sett hur PR-maskinieriet kring de Nya Moderaterna tagit för vana att kidnappa klassisk socialdemokratisk lingo. Nu överlåts hela uppgiften på oppositionen, att börja lagstifta sig fram till makten.Minoritetsregering:

En minoritetsregering är en regering i ett parlamentariskt system som saknar majoritet i parlamentet. Regeringen tvingas då söka stöd bland partier i parlamentet som själva inte sitter med i regeringen. En minoritetsregering kan ibland stödja sig på olika oppositionspartier i olika frågor, den sägs då stödja sig på hoppande majoritet. Se ävenvågmästare. Om stödet mer regelbundet kommer från ett visst oppositionsparti, kallas detta parti ofta stödparti.

Sverige har haft minoritetsregeringar ända sedan enkammarriksdagens införande 1971, förutom de borgerliga trepartiregeringarna under Thorbjörn Fälldin 1976–78 och 1979–81 samt den borgerliga fyrpartiregeringen under Fredrik Reinfeldt 2006–10. Övriga regeringar, såväl socialdemokratiska som borgerliga, har de facto haft riksdagsminoritet. (från Wikipedia)

Populära inlägg