lördag 2 juli 2011

Almedalen: politisk nycirkus

Årets PR-fest är i antågande. Snart fylls varenda kvadratcentimeter på campingplatsen Almedalen av svettiga och ölsugna politiska lobbyister, samt en och annan politiker. Dygnets 24 timmar räcker knappast för att hinna med över 1,400 programpunkter under "långveckan" på åtta dagar som tjuvstartar redan imorgon söndag. Och frågan är om någon, trots alla appar och körscheman, mäktar med att sovra ut guldkornen i detta enorma utbud av åsikter, statistik och politik.

Nycirkusen Almedalen antar för varje år mer formen av en gladiator-liknande tillställning, med Idol-liknande jurys i form av statsvetare och journalister som lydigt ställer upp för att recensera varje tal som hålls. Jippona avlöser varandra, och tempot skruvas upp år för år. Fjolårets sedel-bränning av FI lär i år följas upp av andra uppmärksamhets-törstande politiska aktörer.

Och så när veckan äntligen närmar sig sitt slut vore det intressant att veta vad utfallet för alla investerade PR-slantar landar någonstans. Vilka frågor som faktiskt omvandlas till omröstningar i riksdagen, eller som bidrar till att göra den svenska vardagen renare, ärligare och mer begriplig. En och annan öl lär ju serveras, vilket borde göra Sveriges Bryggerinäring glad, som för övrigt brukar vara flitiga deltagare i Almedalen.

Populära inlägg