fredag 16 september 2011

Danska val-dramat snart i din TV

Det danska valet fick oss genast att längta efter säsong 2 av den danska TV-serien Borgen, som snart kommer att visas i svensk TV. Och visst är likheterna slående mellan den fiktiva karaktären Birgitte Nyborg och verklighetens Helle Thorning-Schmidt (eller Gucci-Helle som hon kallas). Smarta, mogna, vackra tvåbarnsmödrar som skriver politisk historia genom sitt kön.

Och vad är det som gör att en partiledare för ett socialdemokratiskt parti kan komma undan med exklusiv klädsmak och en uttalat borgerlig bakgrund, medan den svenska socialdemokratin fortfarande står och stampar i drömmen om det mer manligt gråtonade folkhemmet? Ja, det borgerliga Danmark sätter onekligen sin prägel på hela den politiska skalan, något som uppmärksammats av bl, a statsvetaren Ann-Sofie Dahl.

Nu återstår att följa spänningen kring hur regeringsbildningen ska gå till. Och hur den politiska vänster-mitten-höger-skalan kommer att gestalta sig, i ett Danmark styrt av landets första kvinnliga statsminister.

Kommer Radikale Venstre och Enhedslisten lyckas korrigera den främlingsfientliga danska "utlänningspolitiken" eller ligger den nuvarande invandrings- och integrationspolitiken fast?
Kanske svaret hinner ges i TV-dramat Borgens värld innan de fyra spretiga partierna hinner enas IRL.


För dig som behöver en "white-board" för att förstå den politiska vänster-mitten-höger-skalan i Danmark, rekommenderar vi ett snabbt klick på länkarna nedan (grace à Wikipedia):
Vinnarna:
Socialdemokraterne
Socialistisk Folkeparti
Enhedslisten
Radikale Venstre

Förlorarna:
Venstre
Konservative Folkeparti
Dansk Folkeparti

Liberal Alliance
Kristendemokraterne

Populära inlägg