onsdag 19 oktober 2011

Ethiopia Swedes: Politisk beröringsskräck

Upprörda känslor fyller ledarsidor, twitter och proffstyckares kolumner i dessa dagar. Ilskan riktas mot Sveriges utrikesminister och mot en svensk regering som uppenbarligen saknar "ryggmärgsreflexen" att agera snabbt och dedikerat i fallet med de fängslade Etiopien-svenskarna. Och visst är det upprörda tonläget befogat.

Den längsta kommentaren hittills från Sveriges utrikesminister kommer inte från ett officiellt regeringsuttalande, utan från en bekväm soffa i lobbyn på ett lyxhotell i Mumbai, Indien, där Carl Bidlt för stunden råkar befinna sig. Det sänder inga övertygande signaler om att vår statsledning är "on top of things". Att det faktiskt inte är okej att fängsla svenska journalister, i färd med att bedriva oberoende journalistisk bevakning av ett land och en konflikt.

Nu går tiden, och som ordföranden för Reportar utan gränser, Jesper Bengtsson, så klokt uttrycker det, "sedan går det prestige i fallen, och rollerna förblir desamma under lång tid". Vi vill inte se våra landsmän Martin Schibbye och Johan Persson fastna i Dawit Isaak-fällan. Däremot vill vi se ett klart och tydligt agerande från utrikesminister Carl Bildt, med ett klargörande budskap: pressfriheten och grundläggande demokratiska rättigheter ska värnas, även i diktaturen Etiopien, mottagare av svenskt bistånd sedan 1954.

När vi lagt detta bakom oss får vi hoppas på en vass uppvisning i pressfrihet när det gäller f d styrelseledamoten i Lundin Petroleum, Sveriges utrikesminister Carl Bildt. No questions spared, please.

Populära inlägg