tisdag 31 januari 2012

Rich Man, Poor Man liksom

Underhållningsfaktorn har varit hög de senaste dagarna. Det känns som att "Drev68" behövde avlösas av något helt annat, nu när hela det politiska Sverige kunde dra en lättnadens suck; en ny partiledare för det socialdemokratiska partiet var utsedd.

Därför har ett helt nytt begrepp smugit sig in i den politiska rapporteringen, överklassafari. Det är Förbundet Allt åt Alla som står bakom PR-kuppen "Lär dig odla ditt klasshat!". En gul turistbuss guidar runt hugade intressenter i den väl bemedlade Stockholmsförorten Saltsjöbaden - kanske mer känd under sitt TV-serie-namn Solsidan. Hur bor de rika i Sverige idag? Vad jobbar de med? Betalar de skatt? Är dessa rika svenskar laglydiga medborgare?

Relativt oskyldiga med ändock relevanta frågeställningar, i ett land där klassklyftor hela tiden sopas under mattan och ständigt kamoufleras med sociokulturella termer som "utbildningsnivå" och "socialt kapital". Men uppenbarligen är det tillräckligt laddat för att "högerspöket" Roland Poirier Martinsson skulle nappa för att polemisera frågan i SR:s Studio Ett: "de rika i Saltsjöbadan är ju också människor", orerade Poirier Martinsson.

Javisst, är de det. Men människor är också invånarna i den växande skaran av socialt utsatta bostadsområden, med mycket lägre inkomster. De ökande klassklyftorna finns där och ingen kan förneka att det handlar om samhällets resursfördelning eller snarare, frånvaron av en diskussion om densamma.

Nyfiken på att följa i Göran Greiders Segway-fotspår ute på Solsidan? Det finns planer på fler guidade turer, enligt Förbundet Allt åt Alla. Samtalet om klasskillnader har fått en rivstart.

----
Kanske dags för en re-run av den oerhört populära amerikanska TV-serien "Rich Man, Poor Man" som sändes i SVT 1977, med den numera politiskt laddade titeln "De fattiga och de rika".

Populära inlägg