fredag 20 januari 2012

S-krisen: Déjà-vu à la Juholt

Har vi inte varit här förut? Visst känns den här platsen bekant? Har inte socialdemokraternas verkställande utskott precis avslutat sitt maraton-sammanträde? Ja, en känsla av déjà vu sveper över detta drama som nu återingen rullas upp i media samt utanför partihögkvarteret på Sveavägen i Stockholm.

Och ja, senast det hände klockade vi VU-mötet till sex timmar, denna gången dröjde det åtta timmar innan det återigen förklarades att förtroendet för Håkan Juholt kvarstår. Och maraton-mötet i VU fortsätter, nu med målet att diskutera partiets politik. För innerst inne vet vi ju alla att Håkan Juholt sitter kvar i orubbat bo. Det finns ju ingen annan kandidat som kan blixtinkallas.

Men vars tog politiken egentligen vägen, i det parti som länge betraktat sig själva som samhällsbärande?
Landets ledande politiska skribenter är förvånansvärt eniga i att det nu handlar om att återupprätta förtroendet för hela det socialdemokratiska partiet och att "Juholtandet" enbart är ett symptom på att kursen är ur spår i rörelsen. "Knäckfrågan är: har svensk socialdemokrati förtroende för sig själv?", undrar Aftonbladets Katrin Kielos.

Och visst är det så att vi alla sitter och skäms på vår kammare över alla tabbar och förhastade uttalanden i bästa pilsner-film-stil. "Varför gör han på detta viset?" frågar sig Skånskans Martina Jarminder och drar den slutsats som vi alla redan gjort: Håkan Juholt är helt enkelt resultatet av en felrekrytering.

Populära inlägg