fredag 3 februari 2012

Poesi och politik i metaforernas land

Släpp in poeterna i politiken, ta in konstnärerna i den dagliga debatten, låt filmmakarna dokumentera det politiska samtalet, utforska de politiska metaforernas förförande landskap! Det är dags att avslöja makten, betrakta den ur andra nya infallsvinklar, än de som varje dag används av slentrianmässigt rapporterande nyhetsmakare.

Vi behöver ett nytt politiskt samtal i Sverige, ett samtal som släpper in politiska frågeställningar i fler rum än de som idag synliggörs. Vi behöver fler berättare som kan förmedla för oss andra hur det egentligen ser ut i vården, i skolorna, i småföretagen, i överklassen, i  arbetslösheten och i alla de skrymslen och vrår där politikens makt rumstrerar.

Därför blir vi extra exalterade när poeten och författaren Malte Persson i en krönika i nyhetsmagasinet Fokus gör just detta; bekänner det vi alla innerst inne länge misstänkt, nämligen bristen på politisk värdighet. Därför läser vi med stark igenkänning konstnären Ernst Billgren och debattören Carl Hamiltons bok "Vad är politik?".

"Det politiska språket har både varma och kalla begrepp: varma som sammanfattar det väljarna tycker om. Kalla som skyddar oss från det vi gillar", skriver Billgren/Hamilton och stafettpinnen ramlar genast ned hos Malte Perssons tankar kring de politiska metaforerna "hårdvara och mjukvara":

"Socialdemokratin hade i bättre dagar något IBM-aktigt över sig: tråkigt och klumpigt, men gediget och förutsägbart. Jag vet inte vad Alliansen är. Knappast Apple. Kvalitetskänslan är lika stor som i någon plastig ipadkopia från Sydostasien."

Och genast framstår det i all sin tydlighet - Sverige behöver hitta tillbaka till en värdigare politik, ett gediget och ärligt operativsystem.

Populära inlägg