fredag 30 mars 2012

Tolgfors-affären: Pang i bygget

Tankarna vandrar snabbt till karaktären Basil Fawltys ständiga försök i den brittiska TV-serien Fawlty Towers att fixa till saker och ting, att undvika konflikter eller att undanhålla sanningen. Och det vet vi ju alla, det funkar inte så bra i slutänden.

Nu har regeringen Reinfeldt, med benäget bistånd av spinn-doktorerna, försökt lappa och laga ihop bilden av Sveriges vapenaffärer med Saudiarabien, men liksom för TV-världens Basil går det inte så där lysande. Vi som sitter på åskådarplats häpnar över denna katt- och-råtta-lek med sanningen. En ny sorts politisk arrogans börjar skönjas, och kan inte tolkas som något annat än att våra folkvalda ansvariga ministrar börjat ta genvägar i den demokratiska statsapparaten.

Spännande dagar följer nu, glorian börjar falna kring regeringen Reinfeldt och konsekvenserna av en otydligt förd utrikespolitik börjar nu hota vår stolta bild av demokratin Sverige.

Vi hör springet i korridorerna på Rosenbad, dörrar som slås igen, avledande manövrar regisseras för att sedan hånas av medborgarna. Är det här början på slutet för epoken Reinfeldt vi bevittnar? Eller ännu ett avsnitt av klassikern "Pang i bygget"?

Baaasill! Bassiill!

Populära inlägg