måndag 7 maj 2012

Partiledardebatten: Lika som bär

Så stod de äntligen där, Sveriges samtliga folkvalda partiledare. I TV-huset, uppsminkade, uppiffade och sorgligt okarismatiska med sina prydliga kostymer och dräkter. Behovet att äntligen få se vår regering komma samman med den disparata oppositionen var starkt, att döma av det uppumpade Twitter-flödet som pulserade direkt från start.

Och så var matchen igång i den stelt uppställda studio-scenografin. Replikerna slungades från både höger och vänster, mest från vänster kändes det som. V-ledaren Jonas Sjöstedt var övertaggad och inte riktigt i balans med den övriga, mer återhållsamma panelen. Fabror Fredrik retade upp många med sin bitvis arroganta mimik, och de allt mer krympande Allianspartierna hade svårt att ta den retoriska plats som krävs för att försvara sitt regeringsinnehav.

De andra då? De som tillsammans idag har den politiska majoritet som krävs för att överta regeringsmakten. Ja, Tysta Stefan förblev bitvis ganska tyst även vid denna prime-time övning. Visst gjorde S-ledaren en habil insats, men det slog inte direkt gnistor om replik-skiftena med de politiska opponenterna. Fack-pampen Löfven, som han tituleras av landets statsminister, tog det säkra före det osäkra och höll sig mest på den hemtama planhalvan jobb-, energi- och näringspolitik.

Frejdige Fridolin är så hel och ren att tvåldoften nästan når ut genom TV-rutan. Han saknar den pondus som erfarenhet och ålder ger i politiska debatter, men får ju in en och annan passionerad replik kring världens orättvisor. Och så eftersläntraren Åkesson som hänger på i de flesta replik-skiftena, bara det stavas "invandring".

Trots relativt charmlösa sändnings-minutrar, kan vi nu konstatera att den politiska ordningen delvis är återställd. En samlad politisk debatt har äntligen genomförts. Public service TV har bidragit till demokratins fortlevnad, nu när vi har en oppositionsledare som saknar riksdagsplats. Vi andra ser fram emot fler och mer klargörande politiska debatter. Som t ex besvarar frågan vi alla undrar över: vad är skillnaden mellan Det Nya Företagarpartiet S och Det Nya Arbetarpartiet M?

(Partiledardebatten hittar du här: del 1 och del 2.)

Populära inlägg