onsdag 16 maj 2012

Reinfeldt-lingo med mörka undertoner

En helt vanlig måndag stod han där, statsminister Fredrik Reinfeldt, iklädd vita skyddskläder i färd med att synas bland vanliga arbetande svenskar. Och så kom orden som sedan skulle spridas via TT som en löpeld i de sociala medierna.
"Det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet." 

Okej, förut var massarbetslösheten ett nationellt allomfattande problem, nu är det ett isolerat strukturellt problem inom vissa etniska grupper. Och vi som tillhör denna priviligerade grupp av helsvenskar mitt i livet, vi behöver inte oroa oss.

Drygt ett dygn efter detta famösa uttalande kommer så SvD:s briljanta Faktakollen och ger statsministern uttalande rött ljus. Det finns ingen officiell statistik om s k etniska svenskar, eftersom det inte heller betraktas som etiskt korrekt att föra sådan statistik i det demokratiska konungariket Sverige.

Så varifrån kommer statsministerns siffror om de välmående etniska svenskarna mitt i livet? Varifrån kommer denna vilja att definiera misslyckandet med den höga ungdomsarbetslösheten som ett etniskt problem?

Den konspiratoriskt lagde betraktaren ser samma desperation som den f d franske presidenten Sarkozy plötsligt drabbades av under presidentvalets slutskede. En taktisk politisk retorik som ligger farligt nära populismens och diskrimineringens mörka undertoner.

I Reinfeldts vision om det arbetande folket behövs väl även inflyttade naturaliserade svenskar. Alla som väljer att leva i Sverige ska kunna leva här som svenskar. Inte som oetniska eller etniska sådana. Seså, sätt nu Schlingmann på jobbet att hitta en bättre fungerande Reinfeldt-lingo.

Populära inlägg