tisdag 25 september 2012

Nyordshelvetet sprider sig

Vi lever i en spännande tid såhär i halvlek inför nästa riksdagsval. Dramaturgin kring det politiska livet är minst sagt underhållande och just nu saknar vi inte spänningsmoment. Vad blir nästa utspel, nästa prognos, nästa käcka nyordslansering? Jo, det blev ett begrepp som ropade högljutt i DN häromdagen,  när den nya S-ledningen lanserade det marknadsteoretiska ordet "affärsplan" i den politiska vokabulären.

Det dröjde inte länge innan drevet var igång i de sociala medierna och det med rätta. Vi befinner oss i ett tydligt skifte inom partipolitikens värld. Visst arbetar politiska partier också med målbilder, strategiska mätinstrument och reklamkampanjer. Men att kalla en politisk agenda för en affärsplan blev att dra det för långt. Vi är inte mogna än för denna radikala marknadifiering av politiken.

Låt oss kalla saker för dess rätta namn. En affärsplan blickar inte 20 år framåt i tiden som Löfven med partikamrater låter påskina, den ska ha fokus max fem år framåt. Det handlar snarare om en längtan efter en vision för ett sargat socialdemokratiskt parti. Många skulle nog nöja sig med en tydligt formulerad affärsidé; vad erbjuds, för vem och hur ska det förverkligas?

Alliansen lånar friskt trygg gammal inarbetad socialdemokratisk vokabulär för att göra sin politik mindre farlig, medan varumärkesägaren SAP desperat kastar inviter till näringslivet. Men det kanske inte är där väljarna finns, som med all säkerhet saknar det fokus på gemensam välfärd som bör vara en paradgren i ett land som fortsatt vill kalla sig "Föregångslandet Sverige".

-------------------
För övrigt noterar vi att även journalistiken nu tar ett steg mot ökad marknadifiering när SvD lanserar sitt nya koncept och raskt lägger ned sin ambitiösa kulturdel.

Populära inlägg