onsdag 19 september 2012

Riksmötets öppnande: Bröd och skådespel

Statsminister Fredrik Reinfeldts sjunde regeringsförklaring fick onekligen våra tankeassociationer att vandra långt bak i historien till romarrikets traditioner av att erbjuda folket bröd och skådespel. Vi fick lite kungligt, vi fick lite musik, vi fick se våra folkvalda parlamentariker i folkdräkter och hattar och vi fick en malande uppläsning av plötsligt återfunna miljarder i statskassans numera välfyllda kassakista.

I Alliansens värld har vi nu ytterligare ett vokabulär att vänja oss vid, nämligen investeringar. Men efter åratal av finansministerns mantra om att hålla hårt i slantarna och spara i ladorna, känns det minst sagt ovant att beskåda detta plötsliga reformutrymme som beräknats till 23 miljarder under 2013. Ett reformutrymme som inte finns enligt myndigheter som Konjunkturinstitutet och Ekonomistyrningsverket.

Men visst hade Alliansen kunnat bjuda på lite mer skådespel för att distrahera oss medborgare, t ex lite nya statsråd, lite ommöblering i maktens korridorer. Suget efter politiska nyheter är inte stillat sedan gårdagens uppräkning av nya investeringar. Vi medborgare kräver mer, kära statsminister, och lite nya utnämningar vore inte helt fel för att stilla våra svältfödda politiska magar.

Förväntningarna på den politiska hösten 2012 är höga, nu återstår att se hur den politiska kartan i Sverige formeras. Kommer Alliansen kunna ena sin minst sagt spretande fyrklöver och kommer Socialdemokraterna att kunna förflytta sin gamla koloss in i en ny sorts oppositionell personlighet? Eller kommer transportsträckan fram till valet 2014 mest handla om "bröd och skådespel"?


Bröd och skådespel (latinpanem et circenses) är ett uttryck från romartiden då romerska imperiet erbjöd romarna gladiatorspel och annan underhållning i kombination med något att äta för att romarna skulle hålla sig lugna och nöjda och inte protestera.


Populära inlägg