tisdag 23 april 2013

I väntan på Det Goda Partiet

Det var nästan väntat att det politiska TV-dramat Borgen skulle visa vägen för alla oss politiskt uttråkade tittare. Rollkaraktären Birgitte Nyborg passar inte längre in i mallen för De Moderate, men istället för att hänga läpp tar hon beslutet att starta ett nytt politiskt parti. Och vips så finns det manus-stoff för en tredje säsong av den internationellt kritikerrosade TV-serien.

Och tanken slår oss, visst är tiden mogen för ett nytt politiskt parti även i folkhemmet Sverige. Ett kulturradikalt parti med plats för den goda människan som är lite vänster, lite grön, lite liberal, ja lite av allting. Tröttheten ligger ju som ett kvävande lock över Alliansen och oppositionspartierna. Nyhetens behag har klingat av, det är inte lika roligt längre när finansministern presenterar sin budget eller när oppositionspartiet S försöker reda ut den senaste härvan.

Det saknas knappast kundunderlag. Enligt den nyligen utgivna studien "Nya svenska väljare" är 97 procent av svenskarna inte medlemmar i något riksdagsparti, så det måste finnas ett ännu icke förädlat sug bland medborgarna att bli rekryterade. Svenskt partiväsende behöver ömsa skinn och tiden kanske är mogen nu, såhär inför riksdagsvalet 2014.

Rekryteringsbasen har aldrig sett bättre ut. Det vimlar av oanade politiska krafter där ute. Potentitella enfråge-politiker som skulle kunna ta den svenska väljarkåren med storm. Vårt råd är följande till de som känner sig kallade: tänk utanför kvadraten, tänk media, tänk både näringsliv, EU-parlamentet och folkrörelse. Och glöm inte bort PR-byrån. Med tanke på alla förtidspensionerade politiker som låtit sig lockas över till PR-konsultens skrå, är det kanske där fotfolket finns. Redo för ännu en säsong.
Populära inlägg